Paj med fetaost, tomat och mozzarella

Pajdeg:
3 dl fin mjölmix
75 g smör
1 dl kesella
1-2 msk vatten
Mixa ihop en deg och tryck ut i en pajform. Låt  pajdegen vila kallt ca 1 timma. 
Förgrädda pajskalet 225 grader i 10-12 min. 
Fyllning:
150 gram fetaost
8-10 st soltorkade tomater
1 st mozzarella 
8-10 st körsbärstomater 
4 st ägg
3 dl grädde
Oregano och vitpeppar efter tycke och smak.
Smula fetaosten i det förgräddade pajskalet. Strimla soltorkade tomater och fördela över fetaosten. 
Klyv körsbärstomater och lägg i pajen. 
Skiva mozzarella runt och lägg överst. 
Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med peppar. Häll äggsmeten över fyllningen och toppa med oregano. 
Grädda i 225 grader i 30-40 min. 
Servera med sallad. 
(null)

// Nettan

Egen halloumi

Jag gillar att experimentera och testa. Nu har jag testat att ysta egen halloumi 😊

5 liter Lantmjölk
1,5 msk ostlöpe
1 msk flingsalt
(null)

Värm mjölken till 36 grader. Ta av från värmen och blanda i ostlöpe utspätt i lite vatten. Låt stå 1 timma under lock. 
Nu har mjölken stelnat. Skär den i kuber ca 1,5 cm med kniv alt använd en ballongvisp att dela med. Värm massan till 42 grader under omrörning. Ta av från värmen och låt stå i 30 min. Rör om då och då under tiden. 
(null)

Fånga upp ostmassan med en hålslev och lägg den i en form med hål och silduk (Jag använde bestickställ från Ikea) Spara vasslen till senare. Låt stå med tyngd i 2 timmar men vänd efter halva tiden. 
(null)

Värm vasslen till minst 85 grader, den ska inte koka. Ta upp osten och ev dela till lagom stora bitar. Lägg ner dem i den varna vasslen och låt dem ligga kvar i ca 30 min eller tills de flyter upp till ytan. 
Ta upp ostarna och gnid in dem ned salt på båda sidor. Låt dem svalna ca 1 timma. 
(null)

Förvara i burk i kylen 24 timmar innan det är dags att tillaga 😋 Jag grundade med sugrör på burken så de inte låg i någon ev vätska över natten. 
Ostarna går även att frysa. 

När jag tagit upp halloumiostarna ur den varna vasslen tillsatte jag 0,5 dl äppelcidervinäger, tog av den från värmen och lät det stå 5 min. Ostmassa som flöt upp fångade jag upp med en trådsil och lät det rinna av i en silduk. Tillsatte lite salt och vips så hade jag även gjort lite ricottaost 😁
// Nettan 

RSS 2.0