Naturligt glutenfria limpor med egen mjölmix

Jag tänkte testa baka utan färdiga mjölmixer med vetestärkelse. Jag försökte läsa mig till hur man gör och vad man använder för ingredienser för att lyckas och kom fram till att det bästa är att blanda en egen mjölmix. 
Mjölmix:
5 dl havregryn, mixas väl
3dl majsmjöl
2 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
Blanda och förvara torrt i burk. 

Jag har testat två olika recept på limpor som jag blev supernöjd med. 
(null)

Det första är en limpa som passar lika bra till fikat som till frukost.
Frukt- och nötlimpa, 1 st
1 msk fiberhusk
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
2,5 dl kokande vatten
1,5 dl filmjölk
0,5 dl mörk sirap
25 g jäst
4 dl egen blandad mjölmix
1 tsk salt 
1,5 dl rostade hasselnötter
1 dl torkade aprikoser, strimlade 
- blanda husk, linfrön, sesamfrön med kokande vatten. Låt stå 10-15 min. 
- tillsätt filmjölk, sirap och smula ner jästen. Blanda så jästen löser upp ordentligt. 
- blanda i mjölmix och salt. Kör med elvisp ett par minuter. 
- blanda sist i nötter och aprikoser. 
- häll över i en bakpappersklädd form, 1,5 l, och låt jäsa övertäckt 1 timma. 
- grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 60 min. 
- låt limpan vila 30 min innan den tas ur formen och sen i 6-8 timmar inlindad i bakduk innan den skivas. 
(null)


Den andra limpan är naturligt glutenfri. 
Teffbröd, 1 st
25 g jäst
7 dl kallt vatten
1,5 msk mörk sirap
1 tsk salt
1,5 msk matolja
1 ägg
2 dl havregryn
2 dl rismjöl
3,5 dl teffmjöl
1 dl majsstärkelse 
3 msk fiberhusk
- smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och olja. Blanda så jästen löser upp. 
- rör i ett ägg. 
- blanda i havregryn och mjölen. Kör smeten med elvispen. 
- blanda i husk och vispa snabbt till en deg. 
- låt jäsa 1,5 timma under duk. 
- ta upp på rismjölat bakbord och arbeta till önskad form. Jag gjorde ett avlångt bröd. 
- lägg i bakpappersklädd ugnsform alt plåt och låt jäsa 30 min. 
- grädda i 225 grader 70 min. Ev ställ in lite vatten i ugnen för segare yta. 
- låt brödet vila över natten inlindat i bakdukar. 
(null)

// Nettan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0