Glutenfritt Surdegsbröd

Jag har nu provat att baka glutenfritt surdegsbröd. Det var värt allt besvär och väntan :) Ska försöka förklara hur jag gjort.

Dag 1 Jag blandade jag ingredienserna till en surdegsgrund och förvara den med lock i rumstemperatur.
Ingredienser
2 dl vatten, 37 grader
3 dl ljus mjölmix
1 rivet äpple (ca 100g)


Dag 2 och 3 rör om surdegsgrunden en gång om dagen.

Dag 4 blanda surdegsgrunden med ytterligare 2 dl vatten, 37 grader och 3 dl ljus mjölmix. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5 Dax att baka!

Ingredienser för två limpor.
3,5 dl vatten
12 g jäst
1 msk fiberhusk
1-2 tsk salt
300 g surdegsgrund
3 dl grov mjölmix
5 dl ljus mjölmix

Smula jästen och lös upp den i vatten, 37 grader. Blanda i fiberhus och låt stå 10 min.
Blanda i salt och surdegsgrund samt mjölmixerna. Kör med degkrokarna till en slät deg. Täck med plastfilm och låt jäsa 1,5 tim.
Ta upp degen på mjölmixat bakbord och forma två limpor. Jäs på plåt med bakplåtspapper 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bödet med ägg innan det går in i nedre ugnen.
Efter 5 min sänk till 200 grader och grädda ytterligare 30-35min.

 
//Nettan

Glutenfria Scones

Här kommer ett busenkelt och bra recept!

1,5 dl grovmix
3-ev 4 dl finmix
3 tsk bakpulver
75 g smör
3 dl filmjölk

Mät upp mängden mjölmix i en bunke (börja med den mindre mängden finmix)
Blanda i bakpulver.
Finfördela det kalla smöret mjölmixen.
Rör i filmjölk och blanda till en fast men kladdig deg. Ev blanda i lite mer finmix.
Dela i tre delar och lägg upp på plåt med bakpapper.
Klappa till dem och skåra dem. Ev strö över riven ost.
Grädda 225 grader i 10-12 min.

Njut av nygräddade scones till frukost eller fika. Mums!
//Nettan

RSS 2.0