Bovetefrallor från "Emmas mums"

50 g jäst
6 dl kall mjölk
3 msk matolja
2 msk fiberhusk
1 dl boveteflingor
4 msk honung
2 tsk salt
8-9 dl mjölmix

Lös jästen i kall mjölk.
Tillsätt matolja, fiberhusk och boveteflingor. Låt stå 10 min.
Blanda i övriga ingredienser och blanda med hjälp av elvisparnas degkrokar en slät deg.
Ta upp 24 st "bullar" med hjälp av två matskedar och lägg på bakpappersklädda plåtar. Forma till släta bullar med mjölmixade händer. Jäs på plåten i 2 timmar!
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk. Strö gärna över lite flingsalt. 
Grädda 250 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna på bakgaller under duk. Njut av goda frallor!

Njuter av ledigt!

Sitter just nu under ett äppleträd och njuter av en kopp kaffe. Barnen badar i poolen och hunden sover i skuggan. Livet kan vara rätt gött ibland ;)
Ska börja planera för den årliga resan till Gotland! Längtar!!! Där laddar jag mina batterier för resten av året. Det är så avkopplande att bara få vara och inte ha en massa måsten eller halvfärdiga projekt som man kliver över hela tiden. Därär det bara nu!

Kalljästa tekakor


50 g jäst
6 dl kall mjölk
1/2 dl matolja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk socker eller honung
5 dl grov mjölmix
6-7 dl fin mjölmix

Lös jästen i den kalla mjölken och tillsätt olja och husk. Låt det stå och svälla ca 10 min.

Blanda i övriga ingredienser och arbeta i maskin till en slät deg.

Ta upp med skedar "bullar" på bakpapperklädd plåt och tryck ut till tekakor.

Låt jäsa 1,5 tim. under bakduk.

Pensla med mjölk och grädda i 225 grader i 10-12 min.





Övre bilden: Tekaor på jäsning.
Undre bilden: Färdiga tekakor!


Sommar

Nu är det sommar! Barnen har äntligen fått sitt efterlängtade sommarlov. Skönt att slippa tjata om läxor och sängdax. Blir lite sommarlov även för en mamma! Vi har redan plockat en omgång med smultron. Fick se att fåglarna smaskade i sig de röda bären och då fick vi fart ut att plocka av dem. Jag plockar i omgångar och fryser in. Ett tips är att blanda ner ett ca 1/2 liter smultron när man kokar rabarbersaft. Det blev en riktig sommarsaft! Jag brukar ha jordgubbar ihop med rabarber. Ska prova, efter tipset från min vän Anna, att blanda i hallon. Återkommer med betyg om det.

RSS 2.0