Ett boxtorn

Detta gjorde jag till min mamma. Jag fyllde de små lådorna med lite god choklad. Skulle kunna fylla den med andra olika små saker, tex gem, häftstift, sudd och gummisnoddar. Mycket uppskattat.

Och så här ser det ut när man lyft på locket.

Glutenfria tekakor

50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
1 msk fiberhusk
0,5 dl POfiber
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl grovmix
8-10 dl finmix
1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smör, blanda med mjölken och vid 37 grader häll över jästen.
Blanda i fiberhusk och POfiber. Låt stå 10 min.
Blanda ner socker, salt och mjölmixer. Kör med elvispens degkrokar till en slät, fast deg som dock är kladdig.
Låt jäsa 30-40 min.
Klicka upp, med hjälp av två matskedar, på bakpappersklädda plåtar lagom stora bitar (12 st/plåt)
Blöt händerna i kallt vatten och klappa ut tekakor. Nagga lite med gaffel och låt jäsa igen 30-40 min.
Pensal med ägg innan de gräddas i 225 grader i 12-15 min.
Låt svaln på galler.
 

En ny dag med sol och snö

Det är så fint ute när solen lyser och snön glittrar. Synd bara att det är så himla kallt! En lite promenad blev det iallafall. Nu är det dax att börja med glutenfria frallor och tekakor så det räcker i veckan. Senare ikväll väntar sista delen i Sherlock på SVT 1. Den gillar jag. Ovanligt att se Sherlock i nutid men det fungerar och sen är ju engelska serier något speciellt. Hoppas de gör fler avsnitt.

Scrapade en vinbox, igen...

... Tänka sig vad roligt det är att få skapa lite. Det blev ännu en winebox.



Självklart går det att växla tagen till RED om man behöver det. :)



Och andra sidan...



Bakat glutenfria Bagels

Bagels som inte är svåra att få sega på ytan och super goda med skinka och ost som pålägg.
Så här gör du:

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 dl sirap
2 msk olja
2 tsk salt
3 dl grov mjölmix
8-10 dl fin mjölmix
ev. garnera med sesamfrö

Lös upp jästen och fiberhusken i vattnet (37 grader). Låt stå 10 min.
Blanda ner övriga ingredienser (spara lite finmix till utbakningen). Låt jäsa 20-30 min.


Ta upp degen på mjölmixat bakbord. Dela i jämnstora bitar (jag gjorde 20 st). Forma bagels genom att göra en rulle och sätt ihop ändarna.



Lägg på bakpappersklädd plåt och jäst 30 min under bakduk.



Koka upp vatten i en stor gryta. Koka varje jäst bagel i 1-2 min på varje sida och lägg sen upp på plåten igen. Garnera ev med sesamfrön.



Grädda i mitten av ugnen 225 grader i 15-20 min. Låt svalna under duk. Njut av goda bagels!


RSS 2.0