Lussekatter, 30 st

50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
125 g kesella
1 msk fiberhusk
0,5 st ägg (spara resten till pensling)
1 dl socker
0,5 g saffran
500 g mjölmix
ev russin till dekoration

- Smula jästen i en bunke.
- Smält smör i en kastrull och blanda i mjölk och kesella. Låt blandningen bli 37 grader.
- Häll det över jästen, rör om så det löser upp sig och blanda i husk. Låt stå 10 min.
- Rör i ägg, socker, saffran och mix. Blanda med degkrokar.
- Låt jäsa 30 - 45 min.
- Ta upp på mjölmixat bakbord, dela och forma lussekatter, lägg på bakpappersklädd plåt, tryck ev i russin.
- Låt jäsa 30 min. under bakduk.
- Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i 8 - 10 min.

Pepparkakor, ca 250 st

12-14 dl ljust mjölmix
0,5 msk bikarbonat
250 g smör
1,5 dl vispgrädde
1 tsk fiberhusk
3 dl brun farinsocker
1,5 dl mörk sirap
1 st ägg
1,5 msk kanel
1,5 msk ingefära
1,5 msk kryddnejlika

- Sikta ihop hälften av mjölmix och bikarbonat, lägg smöret uppepå och smula sönder i mjölmixen.
- Vispa grädden till skum, blanda i husk, farinsocker, sirap, ägg och kryddor.
- Tillsätt mjölmix/smörblandningen (lite i taget).
- Arbeta in resten av mjölmixen men spara ett par dl till utkavlingen.
- Täck med plastfilm och låt stå i kylen 1-2 dygn.
- Kavla ut på mjölmixat bakbord, ta ut kakor, lägg på bakpappersklädd plåt.
- Grädda i 175 grader i 8 - 10 minuter, låt kakorna kallna på plåten.

Julstädning på gång!

Efter allt roligt julpyssel är det dax att ta tag i städningen. Inte lika roligt kanske men MÅSTE. Roligare at pynta när det är fint. :)


Välkommen till min nya blogg!

Här kommer jag att skriva om vad som händer i mitt liv och lite till. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter ang glutenintolerans och hur det är att leva med det. Lite pyssel ska det nog finnas plats för också. Välkomna!

RSS 2.0